Roboti


  Bongard și colaboratorii săi au făcut următorul pas, oferind xenoboților capacitatea de a se autoreplica și de a genera noi versiuni ale lor. În acest caz, autoreplicarea nu este realizată prin genul de tehnici de reproducere pe care le vedem de obicei în formele biologice de viață.

În schimb, cercetătorii au descoperit că, dacă au pus destui xenoboți în apropiere unul de altul într-o cutie Petri, mișcarea lor colectivă a început să adune alte celule de broaște libere care plutesc alături în soluție. Odată ce suficiente dintre aceste celule au fost stivuite împreună, grămada agregată de aproximativ 50 de celule a devenit un fel de urmaș pentru organismul xenobot, capabil să înoate de la sine și, astfel, să-și adună propriii descendenți.

Pentru a realiza roboții cu autoreplicare, cercetătorii au extras celule stem pluripotente din piele de embrioni de broaște cu gheare africane (Xenopus laevis) și le-au incubat într-o soluție salină, timp în care un număr de celule ar adera într-un organism sferoidian, crescând cili pe stratul său exterior care i-a permis să se miște.

Când o duzină de organisme din prima generație au fost aruncate într-un al doilea vas împreună cu celule stem disociate, mișcarea organismelor a aglomerat celulele stem în grămezi care au format o nouă generație de organisme, care apoi a procedat la repetarea aceluiași comportament de stivuire a celulelor în grămezi. 

Eu consider, ca roboti se pot reproduce. 

 

 

 

                                                        Bibiografie:https://playtech.ro/2021/au-fost-creati-primii-roboti-vii-cum-se-reproduc-xenobotii/ 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tabel cu numere